magdireceptek

Gesztenyemézes, sütőben sült fánk friss fügelekvárral

Középen citromkarika 🙂
Az alaprecept innen származik (nemrég fedeztem fel ezt a blogot, nagyon megörültem neki.:) Persze, saját ízünkre átformáltuk: teljes kiőrlésű liszt is került bele, tojás, tej viszont nem, nem is lett olyan szép, mint az „eredeti”. Aszalt fügénk sem volt itthon, viszont frissen tört mandula és fügebefőtt annál inkább, ill. gesztenyemézünk, amelyet ajándékba kaptunk, és kissé mellékíze van, a teába nem annyira jó, de ebbe tökéletes lett :), így ezekkel variáltam. 🙂 

Hozzávalók (10 db-hoz) – némileg módosítva az eredeti receptet:
1,5 bögre rétesliszt,

1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt,
kevés só,
1 marék lenmagpehely, vízbe áztatva (tojást pótolására),
5 dkg-nyi olaj, mérlegen kimérve,
15 dkg méz (lehet bármilyen, ami otthon van)
200 ml kesudiótejföl, (de lehet tofutejföl is, vagy Yoja/Alpro joghurt)
1,5 dl langyos növényi tej,
1,5 dkg élesztő
1 citrom héja

Előző este összeállítottam a tésztát (felfuttattam az élesztőt, illetve mindent egybeöntve összedolgoztam a tésztát). Majd hűtőbe tettem. 
Másnap kivettem 20 percre (amíg elkészült az ebéd:), hogy szobahőmérsékletű legyen, majd átdolgoztam, kinyújtottam, kb. 8-10 mm vastagságú volt a tészta. Először nagyobb formával szaggattam ki, majd a közepét egy gyűszűvel :).  Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, pihentettem kb. 20 percig, majd megkentem a tetejüket mandulatejjel, darált mandulát szórtam rá, és betettem legkisebb fokozaton a sütőbe, 10 percig (kelni), és kisütöttem.

Friss fügelekvárral ettük. Ez így készült:

Hozzávalók:

Jutka néni fügebefőttje :),
méz,
citrom.

Kibontottam a blogon már többször említett drága Jutka néni fügebefőttjét, közben egy kis mézet karamellizáltam, ebbe tettem bele a nyolcadokba vágott fügét, citromlével meglocsoltam, és kb. 10 percig összefőztem,  forrón tálaltam. 

Ezeket olvastad már?

Mandulalisztes keksz

Ez a keksz nem is keksz, mert finom puha, „habos” és tulajdonképp olyan, mintha marcipánt csemegéznénk. Nagyszerű. Ma kb. 5...

Programajánló

Ajánlom mindenkinek, valószínűleg én is ott leszek, az addigra elkészülő A tél ízei című szakácskönyvvel 🙂

Sütőtökös-datolyás zabkása

Nagyon finom reggeli és egész sokáig feltölt energiával. Nem mellékesen rengeteg rostot tartalmaz, így segíti az emésztésünket. Mi még almát...