magdireceptek

FUNKY Forest – az ötletes, egyedi, egészséges és finom préslé és smoothie

Nagyon sok levelet kaptam mostanában, amelyben az a kérdés merül fel: hogyan varázsolhatók bele a gyermekek étrendjébe a gyümölcsök; illetve hogyan oldható meg, hogy egy nap eleget igyon a gyermeketek. Mit tegyetek, ha nem szeretnék a vizet meginni, ha főleg, tél fele közeledve jobban vágynak forró csokira, kakaóra, teára, esetleg cukros, „tartalmas” üdítőre. Így elgondolkodtam ezen a kérdésen. 

Nálunk hála Istennek a gyerekek első 3 évben anyatejes és csak vízivó babák, gyerekek voltak, és most is (9 és 4,5 évesen) főképp vízivók, de ők is többször kérik, hogy préseljünk itthon vagy vegyek valamilyen gyümölcslevet. Emellett a gyümölcsöket nem csak inni, hanem enni is nagyon szeretik, sokszor édesség gyanánt valamilyen különlegesebb gyümölcsöt csemegéznek, pl. áfonyát, málnát, gránátalmát. Naponta figyelek arra, hogy minimum két étkezésnél legyen gyümölcs és ez kb. 0,5 kg gyümölcsöt is jelent náluk. 

Mindezért (milyen gyümölcslevet tudok nyugodt szívvel adni a gyermekeinknek) elkezdtem keresgélni és nem is olyan régen megismerkedtem egy számomra bámulatos, présleveket és smoothie-kat forgalmazó magyar céggel, a Funky Forest-tel. Az alapötlet az alapítók fejében 2018-ban született meg és 2020-ban el is indult a Nógrád megyei Szécsény városában egy saját, gyümölcsfeldolgozó üzemük. Az üzletpolitikájuk is megnyerő számomra, és a termékeket is szeretném felsorolni, ajánlani, mivel egyediek, ötletesek, finomak és egészségesek -bátran ajánlom mindannyiótoknak, hátha megoldást jelent a gyermekeitek számára is. Ajánlom pl. a közelgő Mikulásra, hogy csokoládé helyett rejtsetek el 1-2 üveg ilyen finomságot a csomagokban vagy csizmákban. De iskolaidőben is tökéletes lehet napi 1-1 üveg egészséges finomság, ha nincs kedvetek utána az általatok csomagolt, visszahozott gyümölcsök eltüntetésével bajlódni ;-).  

Miért szimpatikusak számomra?

  • Egyedi ízkombinációikat szándékosan úgy alkották meg, hogy azok nagy részéhez hazai gyümölcstermelők tudják biztosítani az alapanyagot. Az alapanyagokat így főképp helyi, nyomon követhető forrásokból szerzik be: a régió gyümölcstermelői biztosítják az alapanyagok nagy részét.
  • Üzemüket a hátrányos helyzetű nógrádi térségben építették meg, hogy ezzel is a szakképzett munkaerőt ott tartsák.
  • Alapelvük az adalék- és tartósítószermentes előállítás.
  • Fenntarthatóságra és az ökológiai lábnyomuk minimalizálására törekszenek, pl. mivel az alapanyagokat a természet ajándékának tekintik, tisztelettel bánnak a maradékokkal is: ezeket a szécsényi állatfarm bájos lakói kapják meg takarmányként. 2021-ben összesen 10.000 kg almazúzalékot adtak át takarmányként.
  • A fenntarthatóság jegyében gyümölcsleveiket környezetbarát üvegcsomagolásba töltik, az üzem és a hűtőház energiaigényét pedig jelentős részben zöld energiával, napelemek segítségével biztosítják. 
  • Szerintük nem kérdés, hogy a gyermekek és fiatalok étrendjében kiemelt helyet kell kapnia a zöldségeknek és a gyümölcsöknek, de mivel tudják, hogy ezt a változatos étrendet sok hátrányos helyzetű család nem engedheti meg magának, emiatt rendszeresen látogatják a környező településeket és más országos intézményeket, illetve szeretetszolgálatokat és kórházakat is, pl. közreműködő partnereik: a Gézengúz Alapítvány, a Pikler Emmi Bölcsőde, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, a Vércsepp a vérellátásért Alapítvány, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, és a Heim Pál Gyermekkórház. 2021-ben pl. összesen több, mint 20.000 üveg gyümölcslevet osztottak szét.

Talán mindezek figyelembevétele miatt nyerték el idén az Inno D’or innovációs díjat. Az alábbi ízű gyümölcsleveket kínálják (annyira ötletes és egyedi már a leírásuk is, hogy odavagyok tőlük, az ízükről nem is beszélve):

Horny Hedgehog: Gyömbér és alma fűszeres románca, összetevők: alma, gyömbér

Metal Mole: Egy földalatti metál koncert, összetevők: alma, répa, cékla

Thirsty Tucan: Mangó és a tök bemutatja: egy egzotikus kaland, összetevők: alma, mangópüré, sütőtökpüré, gyömbér

Rusty Racoon: Ribizli és mangó lélekmelengető találkozása, összetevők: alma, almavelő, ribizli és mangó

Wacky Wolf: Egy őrülten jó választás a tikkasztó hőségre, összetevők: alma, meggy, bodza

Lovely Llama: Egy korty fűszeres nyár, összetevők: alma, mangó, habanero chili

Tranquil Turtle: Kirobbanó zöldenergia egy bölcs teknős jóváhagyásával, összetevők: alma, körte, uborka, spenót

Dear Deer: Simogató meggyes élvezet, a Funky Forest ínyenc szarvasától, összetevők: alma, meggy, feketerépalé

Ezeket olvastad már?

Diós-almás papucs

Ez csak a fele…:) Ma este férjem kollégáival tart megbeszélést nálunk. Erre az alkalomra még hajnalban sült ez a diós...

Édesburgonyás-borsós curry

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma2 ek. kókuszzsír2 dl kókusztej 2 dkg friss gyömbér1 ág korianderlevél1 tk kurkuma2 tk madras curry 0,5...

Köleságyon sült zöldségragu

Mai ebédünk lesz ez, nekünk ízlett a kóstoló:-). Hozzávalók: 25 dkg köles1 nagyobb cukkini1 nagyobb vöröshagyma 1 kápia paprika3 db...