magdireceptek

Flódnitorta

Ez a süti igazi téli, laktató finomság. Vasárnap (tegnap) tortaformában készítettem, édesapám születésnapjára -ma késő este leptük meg vele.  A tésztájában csak a vaj zavar, ugyanis amióta a gyomrom (pontosabban a májam) nem bírja, utánaolvastam, hogy egyáltalán nem egészséges dolog. A sütemények nagy részében olajat vagy pálmavajat használok a margarin helyett. Ebben is a fele margarint olajjal pótlom, de a teljes egészében olajas verzió még várat magára. Ugyanis elég időigényes süti, ezért eddig nem volt időm kísérletezni vele 🙁 De amint jutottam valamire, megosztom 🙂 Tehát ha valakinek van receptje, amelyben nincsen egy gramm margarin sem, szívesen látom/olvasom :). Ill. gondolkodom olyan verzión, amelyben nem mák, dió, alma van, hanem gesztenye-meggy és még valami 🙂 Ha eszembe jutott valami, megsütöm és felteszem :). 
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg liszt (lehet benne teljes kiőrlésű is),
20 dkg vaj,
4-5 ek. olaj,
7-8 dkg nádcukor,
2 dl hideg víz,
1 dkg élesztő.
Tojás NEM kell a tésztába 🙂
Töltelékek:
50 kg mák,
25 dkg nádcukor,
2 dl víz,
50 dkg dió,
25 dkg nádcukor,
2 dl víz
1,2 kg alma
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk – az élesztőt csak belemorzsoljuk a lisztbe, és utána öntjük bele a hideg vizet is a tésztába. Miután összeállt, egy órára hűtőbe tesszük, és addig elkészítjük a töltelékeket:
A mákot és a diót megdaráljuk, az almát megpucoljuk és lereszeljük. A mákhoz, dióhoz hozzáöntjük külön-külön a cukrot és a vizet és kicsit összefőzzük. A lereszelt almát kicsit megdinszteljük. Bármelyik töltelékbe tehetünk mazsolát, citromhéjat, baracklekvárt is, de ezek nélkül is finom 🙂 Mivel eközben el is telt az 1 óránk, elővesszük a tésztát, és 4 lapot nyújtunk belőle. Kettőt elősütünk (kb. 10 percig, közepes lángon – de az a legjobb, ha figyeljük:). Majd kiolajozott, lisztezett tepsibe tesszük a nyers tésztát, majd a diótölteléket, majd az elősütött tésztát, máktölteléket, ismét elősütött tésztát és végül az almát. Az egészet a maradék nyers tésztával beborítjuk. Aki szeretné, megkenheti tojássárgájával. Villával is szurkáljuk meg. Majd kb. 40-50 percig előbb közepes, majd kis lángon süssük.

Ezeket olvastad már?

Karalábé rakottas

Sajnos tegnap sem volt idő fényképezni (férjem másoddiplomás szokásos havi képzésén ült, 8-tól 8-ig), pedig annyi finomság készült mostanában (pl....

Meggyes-pudingos vegán piskóta

Az egyik legfinomabb sütemény, próbáljátok ki! Barátnőm receptje alapján. Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg rétesliszt20 dkg nyírfacukor12 ek. olaj (4 szűz...