magdireceptek

Csipkebogyó tea

Itt van ismét a hűvös idő. Remek alkalom a teázásra 🙂 Mi egyébként is sokat teázunk, kedvencünk a menta, bodza, citromfű, hárs – mindent igyekszünk magunk gyűjteni. Nyáron hidegen isszuk, télen melegen. 
Mostanában rákaptunk a csipkebogyóra. Nagyon finom, és tele van C vitaminnal! 

A csipkebogyó tea serkenti az epeműködést, ezért jó a májbántalmak ellen és vizelethajtó is. Egyes vélemények szerint még a vesekövet is oldja. A csipkebogyó hatóanyaga a magvakban rejlik, ezért  összetört csipkebogyóból készítsük a teát: 10 percig főzzük. Hogy a benne levő C vitamin ne vesszen el, a csipkebogyót a forrás pillanatában szórjuk csak a vízbe. 
Napi 10 grammnyi csipkebogyó őrlemény (=leszedjük az első fagyok után a bokorról, majd kiszárítjuk és összetörjük, üvegbe tesszük.) fedezi a C vitamin szükségünket.:)  

Ezeket olvastad már?

Karalábés tészta :)

Nagyon egyszerű étel, mégis különleges. Amennyiben nincsen káposztánk otthon, az étel tökéletesen pótolható sült karalábéval. Nagyon-nagyon finom, és meg nem...

Téli virslis sült zöldségek

Nagyon egyszerű, gyors és finom étel. (És persze, felhasználható benne a Békés megyei kertből hozott krumpli, tök, karalábé, hagyma:).  1/2...