magdireceptek

Csipkebogyó tea

Itt van ismét a hűvös idő. Remek alkalom a teázásra 🙂 Mi egyébként is sokat teázunk, kedvencünk a menta, bodza, citromfű, hárs – mindent igyekszünk magunk gyűjteni. Nyáron hidegen isszuk, télen melegen. 
Mostanában rákaptunk a csipkebogyóra. Nagyon finom, és tele van C vitaminnal! 

A csipkebogyó tea serkenti az epeműködést, ezért jó a májbántalmak ellen és vizelethajtó is. Egyes vélemények szerint még a vesekövet is oldja. A csipkebogyó hatóanyaga a magvakban rejlik, ezért  összetört csipkebogyóból készítsük a teát: 10 percig főzzük. Hogy a benne levő C vitamin ne vesszen el, a csipkebogyót a forrás pillanatában szórjuk csak a vízbe. 
Napi 10 grammnyi csipkebogyó őrlemény (=leszedjük az első fagyok után a bokorról, majd kiszárítjuk és összetörjük, üvegbe tesszük.) fedezi a C vitamin szükségünket.:)  

Ezeket olvastad már?

„Tejfölös” karalábéleves (vegán)

Múlt héten szabadságon voltunk, anyósoméknál. És ott bizony, már érik a paprika (fólia alatt, bio:-), hagyma, karalábé, szamóca és még...

Vegán bögrés mákos

Valaki a múlt héten megkérdezte, hogyan készítem a bögrés mákost. Dulmina receptjét írtam neki válaszul, mert eddig az alapján készítettem....