magdireceptek

Bejgli korszak elindul, kedden mákos-meggyes készült

A fotót A tél ízei szakácskönyvbe fotóztuk. 

Kedden bejglit készítettem, merthogy nagyon kívántam a mákot, és a kelt tésztát, ez a kettő = bejgli 🙂


Hozzávalók:
Tésztához:
2,5 dkg élesztő
1,5 dl meleg víz
1 ek. méz
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg finomliszt
2 citrom reszelt héja
30 dkg héjában főtt burgonya lereszelve
0,5 dl olívaolaj, 1 csipet só

Töltelékhez:

1 csésze (2,5 dl) víz
10 dkg barnacukor
20 dkg mák
2 citrom  héja
1 üv. magozott meggy
Elkészítés:

Az élesztőt a langyos szójatejjel és a mézzel egy csavaros üvegben futtassuk fel. Keverjük össze a liszteket, majd morzsoljuk szét benne az olajat. Ha az élesztő felfutott, keverjük a tésztához. Alaposan gyúrjuk össze, majd ha már összeállt a tészta, akkor osszuk 3 egyenlő részre. A töltelékhez turmixoljunk össze 1 csésze vizet, 20 dkg lágy barna nádcukrot, 20 dkg darált mákot, 2 citrom reszelt héját, a kész sűrítményt főzzük fel. Ha kihűlt, használjuk fel töltelékként. Nyújtsuk ki és kenjük meg a töltelékkel, szórjuk rá a meggyet, majd tekerjük fel és rakjuk a rudat a tepsibe. Ugyanígy járjunk el a másik 2 résszel is. Meleg helyen kelesszük 30 percig, majd a tetejüket kenjük meg mézes vízzel, és süssük 150-180 fokon 30-40 percig.

Ezeket olvastad már?

„Csokis” gabonagolyó házilag

Punkaa adta az ötletet, gyorsan ki is kellett próbálnom.  Hozzávalók: 3/4 csésze finomliszt1/4 csésze karobpor1/2 csésze darált kesudió / dió2...

Paradicsomos-gombás polenta

Nagyon szeretjük a kukoricadarát, főképp édesen. Valamelyik nap arra gondoltam, sósan készítem el.  Hozzávalók: 15 dkg kukoricadaratérfogatra dupla vízsó— 3-4...