A fotót A tél ízei szakácskönyvbe fotóztuk. |
Kedden bejglit készítettem, merthogy nagyon kívántam a mákot, és a kelt tésztát, ez a kettő = bejgli 🙂
Hozzávalók:
Tésztához:
2,5 dkg élesztő
1 ek. méz
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg finomliszt
2 citrom reszelt héja
30 dkg héjában főtt burgonya lereszelve
Töltelékhez:
1 csésze (2,5 dl) víz
10 dkg barnacukor
20 dkg mák
2 citrom héja
1 üv. magozott meggy
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos szójatejjel és a mézzel egy csavaros üvegben futtassuk fel. Keverjük össze a liszteket, majd morzsoljuk szét benne az olajat. Ha az élesztő felfutott, keverjük a tésztához. Alaposan gyúrjuk össze, majd ha már összeállt a tészta, akkor osszuk 3 egyenlő részre. A töltelékhez turmixoljunk össze 1 csésze vizet, 20 dkg lágy barna nádcukrot, 20 dkg darált mákot, 2 citrom reszelt héját, a kész sűrítményt főzzük fel. Ha kihűlt, használjuk fel töltelékként. Nyújtsuk ki és kenjük meg a töltelékkel, szórjuk rá a meggyet, majd tekerjük fel és rakjuk a rudat a tepsibe. Ugyanígy járjunk el a másik 2 résszel is. Meleg helyen kelesszük 30 percig, majd a tetejüket kenjük meg mézes vízzel, és süssük 150-180 fokon 30-40 percig.