Csúnya, de nagyon finom 🙂 |
Már régóta (amióta Franciaországban laktam) szemezgetek a quiche nevezetű francia „lepénnyel”. De a sütése mindig elmaradt. Tegnap este gondoltam, hogy mára sütök valamilyen süteményt. És azért ez jutott ismét eszembe, mert a hétvégén Nellitől, férjem unokatestvérétől kölcsönkaptunk egy fantasztikus, angol süteményes könyvet. És ebben annyi pite, quiche-szerűség olvasható és látható, hogy alig tudok betelni vele:) Azért almás-birsalmás-körtés, mert ebből van nyersen és befőttben is. A recept végülis saját fejlesztésű, a könyv alapján.
Majdnem vegán, de az öntetből sajnos nem tudom, hogy lehetne a tojást kispórolni. Ezen még gondolkodom-vagy ha valakinek van erre tippje, írjon nekem. (Sós quiche-t megoldom majd növényi tejszínnel és füstölt tofuval, de az édeset…nem tudom, esetleg tejszín+natúr tofu..)
De íme, a recept:
Tészta hozzávalói:
20 dkg liszt – fele durumliszt,
fél dl víz,
fél dl olaj,
kis búzakorpa,
kis búzakorpa,
kis só.
Töltelék:
3 nagy alma,
1 üveg körtebefőtt,
1 üveg birsalmabefőtt,
1 marék darált dió.
1 marék darált dió.
Öntet:
1 tofu összeturmixolva,
3 egész tojás
kis méz
kis méz
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd 1 órára hűtőbe tettem. Eközben összevágtam az almát, körtét, birsalmát, fahéjat szórtam rá és elmosogattam, kiteregettem, lencsefőzeléket készítettem 🙂 Kivettem a tésztát, kinyújtottam, betettem torta alakú, olajozott lisztezett tepsibe, és villával megbököttem, 10-15 percre kisebb lángon sütöttem – az lett volna az igazi, ha a tésztára sütőpapírt tettem volna és arra babot, vagy más „nehezéket”. De így is jó volt, csak egy kicsit le kellett lapítani a tészta egy részét, mert felpuffadt. Ezután rátettem a gyümölcsöket, és az előre összekevert tojásos-mézes-tofut. Kb. 30 perc alatt kisütöttem. 🙂