Hm, nagyon régen ettünk ilyet, talán 4-5 éve nem is főztem sóletet, mindig elfelejtettem, de most vasárnap barátnőmnél jártunk, és ott volt hihetetlenül jól kinéző, finom illatú és ízű sólet, így ihletet kaptam, és elővettem a mélyhűtőbe betermelt fehérbabot.
Hozzávalók:
1 kg fehérbab
10 dkg árpagyöngy
1 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg gabonakolbász
só, pirospaprika
olaj
víz
Elkészítés:
A babot egy éjszakára beáztatjuk. A hagymát kevés vízen megpároljuk, majd pirospaprikával színesítjük, és rárakjuk a babot és az árpát. Sózzuk, és annyi vízzel felengedjük, amennyi szükséges. Fedő alatt pároljuk, majd gabonakolbásszal ízesítjük, meglocsoljuk olajjal és felfőzzük. Szépen besűrűsödik magától is, nem muszáj lisztet hozzáadnunk.