magdireceptek

Tökmaglisztes répa-tofufasírt

Ma nagyon kevés időm volt főzni, így előfőzött barnarizst főztem ki, amelybe belekevertem aprított petrezselymzöldet és borsót, és miközben főtt a rizs, dinszteltem lilakáposztát (férjem kedvence:-), illetve készítettem répafasírtot. Most a fasírt és a káposzta receptjét írom le. 

Hozzávalók:
2 db konzerv répa (máskor 3-4 db friss répát főzök, most siettem)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csésze tökmagliszt
só, köménymag
2 szelet rozskenyér
2 ek. darált lenmag
Elkészítés:
A rozskenyereket beáztatjuk, majd egy tálba kinyomkodjuk. Ebbe tesszük bele a krumplinyomóval vagy villával összetört répát, a megpárolt (előtte apróra vágott) vöröshagymát, az összezúzott tofut, aprított petrezselymet, és fokhagymával, köménnyel, sóval ízesítjük. A lenmagot beáztatjuk vízbe, majd a fasírt masszához keverjük (ez rántja össze, tojás helyett; nem mellesleg az emésztésnek is nagyin jót tesz). A legvégén adjuk hozzá a tökmaglisztet, amit készen is megvehetünk, de pirított tökmagot kávédarálón megőrölve is nyerhetünk. Puha fasírtmasszát gyúrunk. Majd kiformázzuk, és szezámmagos morzsába forgatjuk. Egy kiolajozott tepsibe tesszük, a fasírtok tetejét is megkenjük olajjal, és kisütjük (kb. 180 fokon, 30 perc alatt, egyszer megforgatva).
Dinsztelt lilakáposzta
Hozzávalók:
1/2 kisebb lilakáposzta
víz
só, köménymag, Ataisz gyomorkímélő borspótló
Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk. Egy edénybe tesszük, kevés vizet öntünk alá (épp csak annyit, hogy ne égjen le), és  köménnyel, sóval, borspótlóval ízesítjük. Fedő alatt félkeményre pároljuk. Majd egy kiolajozott tepsibe téve kevés olívaolajjal meglocsoljuk, megpirítjuk (150 fokon, 1-2-szer keverjük). Így nem lesz ártalmas az egészségünknek, mert nem hevítjük az olajat. 🙂

Ezeket olvastad már?

Medvehagymás zabfasírt

vega_pokemontrainer4000

Még talán két hétig tart a medvehagyma szezon, így egy recept erre az időszakra 🙂 Hozzávalók: 20 dkg zabpehely2 dl...

Vegán rakott zöldbab

vega_pokemontrainer4000

Tegnap este főztem, egy jó nagy adag rakott zöldbabot, mára és holnapra is, ill. fasírt is készült, mivel holnap több...

Zabkása forró almaszósszal

vega_pokemontrainer4000

Zab- és rozskása előnyeiről, illetve elkészítéséről már írtam, itt és itt, most csak azért teszem be, mert új ötletem támadt:...