Kissé időigényes desszert, de megéri elkészíteni, nagyon finom.
Hozzávalók:
A palacsintához
10 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg zabpehelyliszt
5 ek. olívaolaj
1 csipet himalaya só
2 csésze víz
A tejberizshez
25 dkg basmati barna rizs
6 dl növényi tej
6-8 ek. rizs habspray
1 bio citrom reszelt héja
1 mk. só
—
50 dkg málna
50 dkg szeder
10 dkg xilit (nyírfacukor)
Elkészítés:
A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre kikeverjük, majd olaj nélkül, teflonserpenyőben kisütjük a palacsintákat.
A megmosott és lecsepegtetett barna rizst folyamatos keverés mellett, szárazon (olaj nélkül) megpörköljük. (Kb. 5-10 perc múlva érezni fogjuk a piruló rizs jellegzetes illatát.) Felöntjük a szobahőmérsékletű növényi tejjel, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a sót. Forraljuk fel, utána főzzük még 5 percig. A tűzről levéve, fedővel együtt tekerjük a lábast egy konyharuhába, és tegyük takarók vagy párnák közé. Másfél óra múlva elkészül a tejberizs. Ekkor keverjük bele a xilitet, a habspray-t és a gyümölcsöket. (Ne legyen vizes a gyümölcs, mert lucskossá teszi a rizst!)
Megtölthetjük a palacsintákat a gyümölcsös tejberizzsel, de még látványosabb, ha tortát készítünk: egy lapos tálra fektetünk egy palacsintát, elterítünk rajta egy adag tejberizst, majd annyi ilyen réteget rakunk egymásra, ahány palacsintánk van, a legfelső palacsintára is jusson a tejberizsből. A torta tetejét díszítsük gyümölccsel, és szeleteljük függőlegesen.