magdireceptek

Karfiolszárnyak

Az élet kegyetlenül kiszámíthatatlan, és nap mint nap szembesülünk azzal, hogy vándorok vagyunk ezen a förldön. Az örömeinket (pláne a korunk előrehaladtával) beárnyékolja az elmúlás gondolata. Szinte nem tudunk felhőtlenül örülni számos dolognak, mert tudjuk, hogy „minden elmúlik egyszer”.  Talán ezért is szeretek főzni, mert az ételeken keresztül is kifejezhetem a élet-szeretetem és továbbadhatom azt az örökséget, melyet a nagyszüleimtől, akiket már elveszítettem vagy a távolban élő, ritkán látott édesanyámtól kaptam; összeköt velük engem és a gyermekeimet is. 

A most bemutatott receptet (vagy legalábbis ahhoz hasonlót) Zsóka nénitől szerettem volna elkérni – jó régóta; de ez a telefonhívás elmaradt. Most már nem tudom pótolni. 

Ez a nyitott, kedves, életvidám és erős asszony amikor megtudta, hogy fia és menye vegetáriánus lett, örömmel kísérletezett ki finomabbnál finomabb vegetáriánus ételt, melyekből -közvetett ismerősként – néha mi is részesültünk. Ez a család most elveszítette az édesanyát-anyóst-nagymamát-leendő dédnagymamát. Sok erőt Nektek! 

Hálásan köszönöm, hogy találkozhattunk – ritka kincs jó EMBEREKKEL, igazi hősökkel találkozni – és ezt a példát is, amit tőle láthattam.  Az ő étele kicsit másképp nézett ki, ki fogom majd kísérletezni.

Ha ránézek, emlékeztet arra a bizalmamra, hogy akiket elveszítünk, akár rokonaink, barátaink, vagy akik csak futólag életünk részei; akikkel a mindenséghez képest pillanatokat töltünk csupán együtt, olyan emberek, akik távolról inspiráltak; hogy velünk fogunk még találkozni. 

Hozzávalók az ételhez:

1 karfiol

fél bögre liszt (nálam most kukoricaliszt)

fél bögre víz

só, bors, fokhagymapor – ízlés szerint

1/2 vagy 3/4 bögre chiliszósz

6 dkg margarin

1 tk. Vital sweet édesítő (vagy agavé szirup, méz – aki azt fogyaszt)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra és béleljük ki a tepsit sütőpapírral. Egy tálban keverjük csomómentesre a bármilyen, nem erőteljes ízt képviselő lisztet, vizet, sót, borsot és a fokhagymaport.  A karfiolt szedjük rózsáira, minél kisebbekre, majd dobjuk a rózsákat a lisztes masszába, hogy mindenhol befedje őket a tészta. A karfiolrózsákat tegyük a tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást. Kb. 20 percig süssük őket. Miközben sülnek a karfiolok, a szószt így készítsük el: keverjük össze az olvasztott margarint, a chiliszószt és az édesítő szirupt (agavé szirupot vagy mézet). A karfiolokat kivéve a tepsiből, dobjuk ebbe a szószba, keverjük át őket, hogy mindegyiket jól bevonja a mártás. Tegyük vissza őket a tepsibe és még 10 percig süssük őket, félidőben forgassuk át, nehogy leégjenek. Mi vegán majonézes padlizsános mártogatóssal ettük, de finom magában vagy rizzsel tálalva is.

Ezeket olvastad már?

Csicsókás fokhagymakrémleves

Igazi betegség-űző leves. Hozzávalók: Hozzávalók: 4 db közepes csicsóka 2 fej fokhagyma 1 kisebb vöröshagyma 10 dkg kesudió víz (amennyit...

„Csíkos vegán malacok” :-)

Amilyen egyszerű, annyira nagyszerű étel is. Gyorsan elkészül és olcsó is. A recept egy másik változata A nyár ízei szakácskönyvben...

Bazsalikomos brokkolikrémleves

Volt a mélyhűtőnkben több karfiol (még nyáron akciós karfiolt blansírozva betáraztam a mélyhűtőbe) és gondoltam, hogy most levest készítek belőle....