Nagyon sok spenót terem a kertben, így próbáljuk nyersen és főzve is enni: készült már belőle spenótos rakott krumpli, rengeteg zölturmix, spenótos lasagne, spenótos palacsinta, spenótos rizotto és most ez a tésztaétel. Egyszerű, gyors, finom.
Hozzávalók:
fél kg spenót (főzve ennyi),
2 gerezd fokhagyma
2 ek. kölesliszt
cukormentes mandulatej (kb. 7-8 dl)
só – ízlés szerint
—
1 csomag durum spagetti tészta
30 dkg barna csiperke gomba
3-4 ek. olaj
3-4 ek. víz
sörélesztőpehely
Elkészítés:
A köleslisztet száraz serpenyőben lepirítjuk, majd hozzáadjuk az előzetesen megfőtt spenótot (vagy egy csomag mirelit spenótot). Mandulatejjel felöntjük, fokhagymával, sóval ízesítjük. Puhulásig (vagy mirelit esetében amíg ki nem olvad) főzzük, majd összeturmixoljuk. Igény szerint adhatunk még hozzá növényi tejszínt vagy natúr növényi tejet, a végén szórjunk bele sörélesztőpelyhet. A gombát alaposan megmossuk, felszeleteljük és olajjal megolcsolt tepsibe téve, meglocsoljuk vízzel; sózzuk és megsütjük (180 fokon, kb. 20 perc alatt, közben forgassuk, igény szerint még vizet adjunk hozzá, hogy puhuljon is, ne csak piruljon).
Főzzük ki a tésztát és tetszés szerinti magokkal megszórva tálaljuk az elkészült ételünket.