magdireceptek

Vegán Mirinda torta

Gyermekkorom nagy kedvence volt ez a kakaós kevert-alapú, túrós, üdítős szelet, anyai nagybátyám felesége készített többször is ilyet, amikor Győrbe mentünk hozzájuk látogatóba. Kellemes emlékeket idéz ez a sütemény: a ritkán látott unokatestvéreimmel játszunk, nagyokat eszünk, beszélgetünk. Felnőttkoromban sógornőm a mestere ennek a süteménynek.

Most elkészítettem a vegán változatát, méghozzá torta formában (nem muszáj abban). Időközben kiderült, hogy nincsen itthon kakaópor, így fehér lett az alja, de a receptben jelölöm a kakaót is, úgy az igazi 😉

Hozzávalók:

Tésztához:

35 dkg liszt (nálam van benne: barna rizsliszt, zabpehelyliszt, teljes őrlésű liszt és finomliszt is)

2 ek cukrozatlan kakaópor (ez ugye most nálunk kimaradt)

16 dkg eritrit vagy nyírfacukor

1 csomag sütőpor

késhegynyi szódabikarbóna

1 dl olaj

3,5-4 dl víz

Krémhez:

2 dl köles

3 dl vaníliás szójatej

pici só, 3 ek. Zero vaníliás cukor

vanília aroma

1 citrom héja és leve víz

25 dkg tejmentes margarin

15 dkg porcukor

A narancsos részhez:

7 dl 100%-os gyümölcslé

2 vaníliás pudingpor

Elkészítés:

Először a tésztához szükséges száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe téve 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Amíg hűl, elkészítjük a „túrós réteget”: a szójatejet (vagy más növényi tejet) egy edényben feltesszük melegedni és amikor felforr, beleöntjük a kölest, és kevergetve puhára főzzük. Ha elfogyott a tej, közben, pótoljuk. Amikor teljesen megpuhult, elfőtte a növényi tejet, beletesszük a sót, cukrot, vaníliát, citrom levét és héját végül a tejet és sűrű krémessé főzzük, illetve össze is botmixerezzük. Megvárjuk, amíg kihűl. A margarint a porcukorral kikeverjük és hozzáadjuk a kihűlt köleshez. A pudingot ekkor, amikor már kihűlt a köleses réteg, hagyományos módon készítjük el, csak nem tejjel, hanem a gyümölcslével. A megsült tésztára rákenjük a vegán „túrókrémet”, majd ráfolyatjuk a frissen készített gyümölcslével készült pudingot.

Ezeket olvastad már?

Örömhír és kisebb szünet a blogon

2013. október 29-én 2380 grammal és 50 cm-rel 35,5 hétre (koraszülöttként), természetes szüléssel, 3,5 óra alatt megszületett Dankó Fanni Dóra...

Nyitott Szemmel Magazin receptoldala…:)

A Nyitott Szemmel Magazin szeptemberi számában olvashatók ismét receptjeim. 🙂 Íme (ha valamelyik nem olvasható jól, akkor klikk a képre:)