A mozzarella sajt nagy kedvecem volt régebben, most egy facebook bejegyzés alapján elkészítettem a vegán verzióját:
Hozzávalók:
240 g cukormentes kókuszjoghurt
130 g kesudió
2 g sörélesztőpehely
240 g víz
1,5 tk. só
1 ek. (6 g) agar-agar
-3 ek. (25 g) tápióka keményítő
-frissen facsart citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
A kesudiót áztassuk be éjszakára, Szűrjük le, öblítsük át tiszta vízzel, majd turmixoljuk krémesre a kókuszjoghurttal, sóval, sörélesztőpehellyel, tápióka keményítővel és a víz felével. Amikor elkészült a víz másik felét keverjük össze az agar-agarral és folyamatosan kevergetve főzzük 3-4 percig, majd keverjük bele a kesus kókuszjoghurtos krémet és folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Egy tálba tegyünk hűtőhideg vizet és jeget, ebbe szaggassuk a meleg sajtot, mint a nokedlit. Evőkanállal, ha nagyobb, vágnivalót szeretnénk, kiskanállal, ha a kisebb változatot szeretnénk. 20-30 perc múlva megszilárdul és fogyasztható. 1 adag krémből evőkanállal szaggatva 16 darab lesz és 45 darab, ha kiskanállal szaggatjuk.
A receptet a Facebook-on találtam, Gyovai Orsolya írta le.