A családunkban főleg férjem kedveli a gombát, így az ő kedvéért szokott készülni gombás étel. Ez a leves is neki készült elsősorban.
Hozzávalók:
0,5 kg gomba
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 szem burgonya
1 leveskocka
só, kakukkfű – ízlés szerint
2 ek. olaj
3 dl növényi (dr.Oetker) tejföl
Elkészítés:
A kétféle hagymát pucolást követően olaj és víz keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk a megpucolt, feldarabolt gombákat, krumplit, egy kis pirítást követően kevés vízzel felengedjük és fűszerezzük. Puhulásig főzzük, majd hozzákeverjük a tejfölt és összebotmixerezzük. Ekkor felengedjük annyi vízzel, amennyit jónak látunk (mi nem szeretjük, ha túl sűrű, de azért jó, ha krémes). Megszórhatjuk növényi sajttal vagy tálalhatunk hozzá pirítóst, pirított magvakkal is megszórhatjuk.