Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
20 dkg olvasztott ráma
10 dkg barnacukor
3 csomag vaníliás cukor
2,5 dl növényi tej – nálam most vaníliás mandulatej
1/2 citrom héja
fahéj, szegfűszeg
10 dkg olajos mag, felvágva
30 dkg kandírozott, aszalt gyümölcsök vegyesen, szükség szerint felvágva
20 dkg marcipánmassza (natúr)
Elkészítés:
Az aszalványokat/kandírozott gyümölcsöket (nálunk most ananász és papaya volt) rumaromába áztatjuk. A langyos növényi cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Majd az olajos mag(ok) és aszalványok, kandírozott gyümölcsök kivételével a többi alapanyagból sima tésztát dagasztunk. Meleg helyen kb 40 percig kelesztjük. Utána a magokat, aszalványokat hozzáadva átgyúrjuk és újabb 40 percig kelesztjük. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, közepére helyezzük a rúddá gyúrt marcipánt (én most csak az egyikbe tettem, másikba nem, a gyerekek nem szeretik). A tészta egyik felét ráhajtjuk a másikra, kicsit lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lefedve még 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, még forrón lekenjük olvasztott rámával, és megszórjuk jó vastagon porcukorral. Alufóliába csavarva akár 4-5 hétig is eláll. Nálunk mondjuk, 2-3 nap alatt elfogy 😀