Hétvégén férjem szülei és testvérei voltak nálunk. Ez mindig örömteli pillanat, hiszen sógórnőm kivételével mindannyian Békés megyében élnek, így ritkán jutnak el hozzánk. És mint mindig, most is hoztak egy kis „hazait”, többek közt 8 fej káposztát, lilahagymát és házi tojást. Így itt az idő a káposztás tészta, káposztafőzelék, káposztás rétes, káposztás pogácsa stb. készítésére. 🙂 Elsőként – mivel tegnapról maradt ebédünk (vegetáriánus gulyás- ld. majd később🙂 -, ezért ma hajnalban csak estére érkező vendégünk számára (is) a jó forró gulyásleves mellé káposztás pogácsát készítettem. Amióta kandallónk van, azóta fűtési szezonban még nagyobb öröm kelt tésztát készíteni. 🙂
Íme, a recept:
Hozzávalók:
1/2 nagy fej káposzta,
lilahagyma,
2-3 ek. olaj,
só, darált borókabogyó.
2-3 ek. olaj,
só, darált borókabogyó.
60 dkg liszt (fele rétesliszt, másik fele teljes kiőrlésű liszt),
2 ek. korpa,
2.ek. búzacsíra,
1 ek. búzasikér,
1 dl olaj (hidegen sajtolttal a legjobb:)
1 tojás (most éppen van békési házi tojás, ilyenkor használok,
1 dl olaj (hidegen sajtolttal a legjobb:)
1 tojás (most éppen van békési házi tojás, ilyenkor használok,
de egyébként elhagyható, helyette használjuk zabpehelylisztet is),
1,5 dl kukoricatej,
1 tk. méz,
50 g élesztő,
1 kis doboz yoja szójajoghurt,
2-3 tk. só,
1,5 dl kukoricatej,
1 tk. méz,
50 g élesztő,
1 kis doboz yoja szójajoghurt,
2-3 tk. só,
1 tojás/vagy olaj a megkenéshez.
Elkészítés:
A káposztát és a lilahagymát apró csíkokra felvágtam és az megpároltam, közben sóztam és a darált borókabogyót hozzáadtam. A végén olajat öntöttem hozzá. A lisztbe beleöntöttem az olajat, majd hozzáadtam a tojást, a langyos mézes kukoricatejben felfuttattott élesztőt, a sót és a Yoja-t, és jól összedolgoztam. Konyharuhával letakartam, és a duplájára kelesztettem (kb. fél óra), a kandalló melletti polcon :). Lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, rákentem a káposzta egy részét, majd hajtogattam, 10 percig pihentettem. A nyújtást, kenést, hajtogatást, pihentetést kétszer megismételtem, végül kinyújtottam, a tetejét bevagdostam, kiszagattam, és tepsibe raktam a pogácsákat. Tetejüket megkentem olajjal, és megszórtam szezámmaggal. Forró sütőben aranybarnára sütöttem.:)