magdireceptek

Befőzés, betegség, borsmenta


Régen írtam a blogra, ennek több oka van. Egyrészt férjem vasárnap este négy napos munkaútra indult, így nem is nagyon terveztem főzést, ilyenkor kiélem a pirítós-újhagyma-zöldségek korszakomat. I:) lletve nyers napokat  is szerettem volna tartani, mert régóta kívánok 1-2 napig csak nyerset, salátát, gyümölcsöket enni.

Azonban közbeszólt egy betegség, amit még vasárnap kaptam el, egy közös, nógrádi bográcsozás alkalmával. Sajnos azóta eléggé durván hányok, hasmenésem van (ma már jobb a helyzet), így hétfő óta konkrétan semmit nem ettem, csupán borsmenta teát iszogatok. 

A betegség előtt azonban még befőztem cseresznyét- 25 nagy üveg lett egyelőre.
Leírom a tartósítószer mentes befőzés titkát, hiszen többen kérdeztétek. (Bocsánat, hogy csak most):
A titok: ki kell főzni az üvegeket és a fedőket is.
Miután készen van a befőtt (cseresznye+méz+víz, forrástól számítva kb. 20 percet főztem még, szépen egyben maradt, ropogós lett), a kifőzött üvegbe tesszük bele,majd rögtön rácsavarjuk a kupakot,és dunsztba tesszük.

Ezeket olvastad már?

Köleses zöldséggel töltött tök

Hozzávalók: 2 közepes tök15 dkg köleskb. 5 dl  víz  1 vöröshagyma3-4 szem répa2 db kápia paprikakevés cukkini, összedarabolva 1/4 pritaminpaprikás...

Rakott-sült zöldséges-tofus tészta

Hétvégén több napra vendégeink érkeznek, ilyen esetben sikeres szokott lenni, ha egy nagy tepsi rakott valamit készítek két napra. Orsó...

Diós répatorta

Egyik kedvenc téli süteményem. Hozzávalók: 2 bögre liszt (fele teljesőrlésű, fele finomliszt) 2 csésze reszelt sárgarépa 1 bögre apróra darabolt...