magdireceptek

Vegán meggyes-epres-vaníliás rakott kalács :)

Holnap reggeli vendégünknek készült ez a finomság, ill. délután meglepetésként visszük valakiknek. 🙂  Mivel volt meggyünk, ill. liszt, élesztő, cukor mindig van itthon, kézenfekvő volt, mi készül.

Hozzávalók a kalácshoz:

60 dkg liszt -fele teljes kiőrlésű, fele finomliszt,
15 dkg cukor,
vanília,
citromhéj, mazsola, 1 marék meggy,
2,5 dkg élesztő,
0,5 dl olaj,
kb. 1,5 dl víz.

Hozzávalók az öntethez, ill. a „szóráshoz”:

4 csomag vaníliás pudingpor,
2 liter kukoricatej,
cukor,

1 kg meggy,

1 üveg eperlekvár (idei, ajándékba kaptuk:),

házi „dejó”: napraforgómag, búzacsíra, vaníliás cukor.

Sima kelt kalácstésztát készítettem, mazsolával, ebbe tettem bele kelesztés (40 perc) után a kimagozott meggyet, majd kisütöttem (előbb nagy lángon, majd közepesen, kb. 30-40percig sült.

Az öntetet elkészítettem, majd elindult a rétegezés:

– kalács (szétdarabolva),
– magozott meggy, eperlekvár,
– dejó,
– vaníliás puding.

Ezt háromszor ismételtem.
Ekkora adagból 2 nagy tál lett, és egy kis tál, férjemnek, mára 🙂 Kihűlve nagyon üdítő, finom nyári csemege 🙂

Ezeket olvastad már?

Gluténmentes, vegán gofri

Aki hűséges olvasóm, biztosan emlékszik, hogy a 2020-as covid betegségem több más mellett hisztamin intoleranciát is kialakított nálam, így nem...

Diós-szejtános-növényi sajtos hajdinafasírt

Újabb felhasználási lehetősége a szejtánnak és ennek a különleges növényi sajtnak. 🙂 Ezúttal a szejtán lesz a kötőanyag, azaz tojáspótló. Hozzávalók: 20 dkg...