Ma abban biztos voltam, hogy rizs lesz ebédre, mivel krumplit és tésztát, illetve főzelékfélét és kiadós levest is ettünk a napokban. És mivel sok a spenót, spenótos rizottó készült és ehhez szerettem volna valamilyen fasírtot is tálalni, melyet aztán este hamburgerben láthatunk majd viszont. Kinéztem a kertbe (sajnos gazos, mert határidők miatt hétvégén tudok csak foglalkozni vele…) és óriásit nőtt a répa, borsószüret is esedékes lesz, a fólia alatt már terem a paprika. Így ezekből a finomságokból (is) készült ez a gyors fasírt.
Hozzávalók:
2 nagyobb répa, felkockázva
1 marék borsó
1 közepes burgonya
—
1/2 konzerv kidney bab
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 szelet teljesőrlésű kenyér
6-8 ek. zabliszt
4-5 ek. olaj
4-5 ek. zsemlemorzsa
só – ízlés szerint
Elkészítés:
A répát alaposan megmostam és egy kefével megsúroltam, olyan zsenge volt, hogy nem is kellett meghámozni. Egyébként pucoljuk meg a répát. Ezután vágjuk apró kockákra és a borsóval együtt pároljuk meg. Eközben a hagymát megpucolhatjuk és apró kockákra vágást követően pároljuk meg 2-2 ek. víz és olaj keverékén. A kenyeret áztassuk be, majd nyomkodjuk ki, a petrezselymet vágjuk fel, a fokhagymát törjük össze, és egy nagy tálat elővéve minden alapanyagot keverjünk egybe – a babot előtte szűrjük le és kicsit nyomkodjuk össze. A lisztet, zsemlemorzsát is keverjük hozzá, majd formázzunk fasírtokat és olajjal meglocsolt tepsibe téve 180 fokon süssük meg őket.