magdireceptek

Vegán mákos babka

Nagyon szeretik a gyerekek a mákot, így többször készül mákos guba vagy kalács; most babkát készítettünk velük.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 0,5 dkg friss élesztő
  • 5 dl (kb) növényi tej
  • 6 ek. barnacukor
  • 13 dkg liszt
  • 20 dkg növényi margarin
  • 1/1 kk. só

A töltelékhez:

  • kb. 1 dl növényi tej
  • 1 citrom héja
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk. fahéj
  • 65 dkg mák

Elkészítés: A kimért növényi tejbe teszünk egy kis barnacukrot és ebben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. A lisztet kimérjük, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű margarint, a felfutott élesztőt és a sót. 10-15 perc alatt tésztát dagasztunk. Ezután kb 40-60 percig meleg helyen kelesztjük a letakart tésztánkat. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: megdaráljuk a mákot, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat; majd felforraljuk a vizet és apránként hozzáadjuk a mákhoz, fontos, hogy ne legyen túl híg a masszánk, addig adagoljuk, amíg egy kényelmesen kenhető tölteléket kapunk. Ezután lisztezett felületen téglalap-alakúra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük mindenhol a töltelékkel, majd feltekerjük, akár egy bejglit. Ezt követően a tetejét hosszában kivágjuk úgy, hogy mindkét oldalán maradjon ki egy kis rész, ami nincsen bevágva. Ezután vagy csavarva, vagy csak simán, vagy bármilyen alakúra formázva olajjal kikent tepsibe tesszük. A tetejét juharsziruppal kenjük meg. 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Ezeket olvastad már?

Házi ketchup

Többen kérdeztétek, hogyan készül nálunk a házi ketchup, ami aztán felhasználhat pizzához, sültekhez, salátához, főételekhez is.  Íme: Hozzávalók: 1 kg...

Kókuszpudingos-sárgadinnyés zabkása

Igazi nyári reggeli 🙂 Ismét csupán egy tipp, hiszen a zabkásában semmi kuriózum nincsen (dupla mennyiségű növényi tejben megfőzzük a...