Nagyon szeretik a gyerekek a mákot, így többször készül mákos guba vagy kalács; most babkát készítettünk velük.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 0,5 dkg friss élesztő
- 5 dl (kb) növényi tej
- 6 ek. barnacukor
- 13 dkg liszt
- 20 dkg növényi margarin
- 1/1 kk. só
A töltelékhez:
- kb. 1 dl növényi tej
- 1 citrom héja
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 tk. fahéj
- 65 dkg mák
Elkészítés: A kimért növényi tejbe teszünk egy kis barnacukrot és ebben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. A lisztet kimérjük, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű margarint, a felfutott élesztőt és a sót. 10-15 perc alatt tésztát dagasztunk. Ezután kb 40-60 percig meleg helyen kelesztjük a letakart tésztánkat. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: megdaráljuk a mákot, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat; majd felforraljuk a vizet és apránként hozzáadjuk a mákhoz, fontos, hogy ne legyen túl híg a masszánk, addig adagoljuk, amíg egy kényelmesen kenhető tölteléket kapunk. Ezután lisztezett felületen téglalap-alakúra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük mindenhol a töltelékkel, majd feltekerjük, akár egy bejglit. Ezt követően a tetejét hosszában kivágjuk úgy, hogy mindkét oldalán maradjon ki egy kis rész, ami nincsen bevágva. Ezután vagy csavarva, vagy csak simán, vagy bármilyen alakúra formázva olajjal kikent tepsibe tesszük. A tetejét juharsziruppal kenjük meg. 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.