25 dkg finomliszt
1/2 kávéskanál só
1 ek. kristálycukor
6 ek. eritrit
4 dkg növényi margarin
5 dkg mazsola (elhagyható)
1/2 bio citrom reszelt héja
Kb. 150 ml növényi tej
1,2 dkg friss élesztő
Kenéshez:
kb. 15 ml forró zabtej, késhegynyi kurkuma, 1 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
Langyos növényi tejben egy teáskanál kristálycukrot elkeverünk, elmorzsoljuk benne a friss élesztőt és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet és elkeverjük a mazsolával, a citrom reszelt héjával, eritrittel és a margarinnal, majd beleöntjük a közben felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk, fényes tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük, majd négybe vágjuk, sodorjuk és fonjuk. Sütőpapírral bevont tepsibe tesszük és letakarva még 30-40 percig kelesztjük, végül meleg zabtejben elkevert kurkumával és kristálycukorral megkenjük. Szeletelt mandulával, dióval, szezámmaggal, mákkal vagy -ahogy most én is – jégcukorral is megszórhatjuk; de hagyhatjuk üresen is és 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.