magdireceptek

Téli teázások :-)

Még egy írás a téli egészséges italokról. 🙂 A tél ízei könyvből szeretnék pár, téli teázással kapcsolatos infót megosztani, amelyet Pintér Éva gyógynövény szakértő  írt számunkra…most, hogy jön a nagy hideg 🙁


Hogyan készítsük a teát, mire ügyeljünk? 
Milyen legyen a víz hőfoka? Megválasztásához két dolgot kell figyelembe vennünk: egyik a felhasznált növényi rész vastagsága, keménysége, a másik a hatóanyagok hőérzékenysége. A vékonyabb növényi részekből (virágokból, levelekből, hajtásokból) forrázatot, a keményebb, vastagabb részekből (kérgekből, gyökerekből, termésekből) főzetet készítünk. A hőérzékeny anyagokat (pl. nyálkaanyagokat, C-vitamint) tartalmazókat, tehát a csipkebogyót is, szobahőmérsékletű vízben áztatjuk. Aprítottságától függően az áztatási idő tarthat néhány órától akár egy éjszakán át is (pl. az aprítatlan csipkehúsnál). A teafű forrázása vagy főzése után 10-15 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Fedjük le a teás edényt, így a könnyen távozó illóolajok nem tűnnek el a levegőben, hanem a fedőről visszacsöpögnek a vízbe.

Milyen legyen a tea hőmérséklete fogyasztáskor? Megfázás, influenza esetén ihatjuk melegebben, hányinger esetén hidegebben, egyébként langyosan célszerű fogyasztani, hogy ne vonjon el energiát testünkből a hűtésre vagy a melegítésre.

Tartósabb mindennapi fogyasztásra javasolhatók többek között az alábbi keverékek:
          50 g citromfű levél vagy herba, 15 g hibiszkuszvirág, 10 g kamilla virág, 10 g körömvirág, 15 g csalánlevél vagy herba.20 g borsmenta levél, 15 g málnalevél, 15 g szederlevél, 15 g kamilla virág, 10 g körömvirág, 15 g csalánlevél vagy herba, 10 g ginszeng gyökér vagy levél.

–        Egészségesek a gyümölcsteák is, szintén ihatjuk őket folyamatosan, hosszabb ideig. Az aromákkal kezelt teák helyett válasszuk inkább az eredeti gyümölcsöt tartalmazókat.
Az immunrendszer erősítése szintén hatékony eszköze a prevenciónak és a gyógyításnak. Az egyik fontos gyógynövénye a kasvirág. A nem specifikus immunrendszert a falósejtek (fagociták) számának fokozása révén aktivizálja, erősíti. Az időben, az első tünetek jelentkezésekor használt kasvirágkivonat sok esetben megakadályozta a betegség kifejlődését vagy lerövidítette idejét, csökkentette a tünetek hevességét. Az influenza megelőzésének, gyógyításának leghatékonyabb növénye. Az aranyvesszőfű, a ginszeng szintén segítik az immunrendszert a betegségek leküzdésében. A Panax ginseng sokféle származású lehet (szibériai, indiai, amerikai valamint brazil), így hatásuk kismértékben különböznek, de közös bennük, hogy ginzenozid hatóanyaguk révén stimulálják az agyműködést, viszont másként, mint a koffein. (Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy minél több kávét fogyaszt valaki, annál nagyobb az esélye a depresszió kialakulásának.) A ginszeng serkenti a szervezetet, de nem meríti ki, mint a koffein és a hasonló alkaloidos növények (kóla, fekete teák), ezért fogyasztásuk kedvező. A stressztűrő képesség fokozása az agykéreg endorfinszintézisének serkentésével valósul meg. Kedvező még az is, hogy csökkentik a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, az érelmeszesedést.

Ezeket olvastad már?

Répás szójafasírt

Magdi

Hozzávalók: 15 dkg szójagranulátum 2 db sárgarépa reszelve 1 dl forró víz 3-4 ek. szójaszósz 1 fej vöröshagyma 1 csokor...