magdireceptek

Őszi zöldséges-káposztás magvas minipizzák

Ismét egy tésztaétel. A látszat ellenére nem csak tésztás ételeket eszünk :), de amiket mostanában főzök (tökfőzelék, lecsó, karalábéleves, sütőtökleves, lencseleves, rántott padlizsán, rakott karalábé stb.) már mind-mind szerepel a blogon. Így csak a „kiegészítőket” írom le. Ezt egy tartalmas leves után ettük. És miért őszi? Mert dinsztelt káposzta is van benne 🙂 


Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 teljes kiőrlésű liszt
2,5 dkg élesztő
0,5 dl olaj
kb. 1-1,5 dl víz
2-2 ek. szezámmag, lenmagpehely

1/2 l paradicsomlé
4 tk. bazsalikom
1 tk. majoranna
6 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
2 ek. kukoricakeményítő
25 dkg mexikói zöldség
2 ek. 100% extra szűz olívaolaj

1/2 fej káposzta

20 dkg szójasajt 
Díszítésnek, feltétnek még: gabonakolbász lilahagyma, kápia paprika, paradicsom.
Elkészítés:

Nagyon egyszerű 🙂  Az élesztőt mézes vízben felfuttatjuk, majd a lisztekhez öntjük. Olajjal, szezámmaggal, lenmagpehellyel dúsítjuk a tésztát, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy dolgozni tudjunk vele. Bedagasztjuk- félkemény tésztát kell, hogy kapjunk. 1 órát dagasztjuk, eközben elkészítjük a szószt: a hagymát felaprítjuk és vízen megpároljuk. Erre rátesszük a zöldségeket, és nagyon kevés vízen megpároljuk. Majd hozzáöntjük a paradicsomlevet, a fűszereket, olívaolajat, és a kevés paradicsomlével elkevert kukoricakeményítőt is.  Összefőzzük őket. A káposztát legyaluljuk, és kevés sóval együtt kevés vízen és olajon megpároljuk. A tésztát lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle. Előbb megkentjük a paradicsomos-zöldséges szósszal, majd rátesszük a dinsztelt káposztát, kevés gabonakolbászt morzsolunk rá, majd ráteszünk 1-1 karika paradicsomot, paprikát is. Végük a reszelt szójasajttal szórjuk meg. 170 fokon, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Kesudiótejfölt is készítettem rá, mert mi a pizzát ezzel szeretjük 🙂 Ahhoz 1 marék kesudiót kb. 1 dl vízzel, 3 gerezd fokhagymával és 1 tk. citromlével, és 1/2 tk. sóval, ill. 1 karika kápia paprikával összeturmixoltam. 

TIPP: Ekkora adagból 8 minipizzát készítettem, a maradék tésztából pedig aszalt paradicsomos cipót. Nagyon finom lett. ( Egyszerűen a megkelt tésztához adtam kis kockákra vágott aszalt paradicsomot, majd cipónak formáztam és kisütöttem.)

Ezeket olvastad már?

Karobos fonott kalács

Hamarosan (holnap) jön a játék eredménye is, addig is egy kalácsrecept: még a múlt héten készült, egyik reggelire érkező barátunk...

Vegán póréhagymás sajtszósz

Nagyon-nagyon finom sajtszósz, és ráadásul tisztán növényi is. Hozzávalók: 25 dkg olívás Viofast növényi sajt25 dkg füstölt Viofast növényi sajt10...