Nagyon finom, akár főzelék/más köret mellé, akár hamburgerbe téve.
Hozzávalók:
10-15 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1csokor lestyán (ha nincs, jó a petrezselyem is)
3 ek. zabpehelyliszt
2 szelet rozskenyér
1 ek. gabonakolbász
1 kaliforniai paprika (nálam zöld volt a kertből)
só, majoranna, babérlevél, vegamix
2 ek. lenmagpehely + 2 ek. víz
Elkészítés:
A lencsét válogatás után beáztatjuk, majd vegamixes, babérleveles és sós vízben megfőzzük. A kenyereket vízbe áztatjuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés vízben megpároljuk. Egy tálba a kenyereket kinyomkodjuk, beletesszük a párolt hagymát, a megfőtt és szétturmixolt lencsét, majorannát, gabonakolbászt, fokhagymát, zabpehelylisztet, a beáztatott lenmagot (ez tartja össze, tojás helyett). Apró kockákra vágjuk a paprikát, ezt is hozzáadjuk. Majd apróra vágott lestyánnal ízesítjük. Egy tepsit kiolajozunk, erre halmokat formázunk, melyeket ellapítunk. A tetejüket is megkenjük olajjal, majd közepes lángon, kb. 30 perc alatt (egyszer megforgatva) kisütjük.