Nagyon-nagyon finom kifli, érdemes a meleg ellenére bekapcsolni a sütőt és otthon kiflit sütni. 🙂
Hozzávalók- kb. 8 db kiflihez :
20 dkg finomliszt
25 dkg teljes őrlésű liszt
2,5 dl víz
2 tk. méz
2,5 dkg élesztő (vagy fél csomag porélesztő)
0,75 dl olvasztott kókuszolaj
3-4 tk. só
10 dkg fekete olívabogyó
4-5 gerezd fokhagyma
—
1 dl forró víz
1 tk. szódabikarbóna
kb. 8 dkg szezámmag
—
1 fej fokhagyma
kb. 1 dl 100% extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott kókuszolajat. A vizet meglangyosítjuk, beletesszük a mézet, és letakarva ebben felfuttatjuk az élesztőt. Beleöntjük a lisztbe, és hozzáadjuk az apró darabokra vágott olívabogyókat, illetve a 4-5 gerezd szétnyomott fokhagymát. 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, és 8 egyenlő cikket vágva feltekerjük. Majd a forró vízben szódabikarbónát keverünk el, és ezzel kenjük meg a kifliket, melyeket ezt követően tálcára szórt szezámmagban is meghempergetünk. Még a (sütőpapírral bélelt) tepsiben is pihentetjük, majd előmelegített sütőben 160 fokon kb. 20 percig sütjük, eközben elkészítjük a fokhagymás olajat: az olajat egy magas falú edénybe öntjük, hozzáadjuk a megpucolt fokhagymákat, és összebotmixerezzük. 20-25 perc elteltével kivesszük a kifliket, ezzel az olajos-fokhagymás kencével lekenjük, és visszatesszük sülni, még kb. 10 percet. Az illata és az íze is zseniális. 🙂
TIPP: Amennyiben kisebbekre formázzuk, rágcsálnivalónak is finom. / Az olívabogyót kihagyhatjuk.