Ma gabonakávé és szőlő kíséretében ezt reggeliztük. Tulajdonképp tegnap este sütöttem kenyeret ugyanebből a tésztából, ill. virslis rudakat és ilyen csigákat is (férjemnek elindult az egyetem, és tegnap + ma volt konzultációs napja, ilyenkor egész nap a suliban van, ezért készítek nem csak szendvicseket, hanem különböző péksüteményeket is neki.
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl víz
0,75 dl 100% extra szűz olívaolaj
1 csipet só
3-4 ek. nyírfacukor
1/2 citrom héja
—
6 ek. 100% extra szűz olívaolaj
2 ek. karob
1 tk. kardamom
1 marék összevágott jumbo mazsola
3 ek. nyírfacukor
Elkészítés:
Nagyon egyszerű az elkészítése. Az élesztőt felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját összekeverjük és bedagasztjuk. Letakarva 1 órán át kelesztjük. Majd egy lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 0,5 cm vastagságúra), és 5 cm széles sorokat vágunk. Minden sort megkenünk olajjal, majd megszórjuk (jó alaposan) az előre összekevert karob-kardamom-nyírfacukor-mazsola keverékével. Feltekerjük, olajozott, lisztezett tepsibe tesszük és sütőbe rakva 10 percig 50 fokon kelesztjük, majd 25-30 perc alatt 150 fokon kisütjük. Mindez variálható, vaníliapudingos, kókuszos vagy akár pizzás töltelékkel is.