magdireceptek

Kapros palócleves tönkölytarhonyával

Itt van az ősz, a finom, meleg levesek szezonja. Ma is egy ilyen receptet hoztam: kapros palócleves a családunk egyik nagy-nagy kedvence. Legelőször a tőlünk nem messze levő, „palócföldi” Hollókőn ettünk ilyen levest, egy barátságos kis étteremben, utána némi ízes palacsintával kiegészítve. :-))
Most tönkölytarhonyával egészítettük ki. Tartalmas ebéd volt, nem is bírtuk utána megenni a krumplis tésztát, az megmaradt estére. 🙂 
Hozzávalók:
4 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db burgonya
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
1 közepes paradicsom
1/2 kápia paprika
5 gerezd fokhagyma
só, vegamix-ízlés szerint
1 nagy csokor kapor, vagy 4 tk. szárított kapor
2 tk. pirospaprika
3 tk. köménymag
3 ek. növényi tejszín (pl. Sojade bio növényi dresszing)
kb 1-1,5 l víz 
Elkészítés:
A répákat, burgonyát megmossuk, meghámozzuk, tetszés szerinti formára felvágjuk és egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a zöldbabot, egészben a megpucolt hagymát, a paradicsomot és a paprikát, a felaprított fokhagymákat és annyi vízzel felöntjük, ami éppen ellepi. Meglocsoljuk olajjal,  sóval, köménymaggal ízesítjük. Félpuhára főzzük, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk :-), ekkor adjuk hozzá a pirospaprikát és az előzetesen kikevert „habarást”: a liszt és a növényi tejszín keverékét. A kaporral is ekkor ízesítjük, és a tarhonyát is ekkor adjuk hozzá. Kb. 10-15 perc alatt összefőzzük. Melegen tálaljuk, tálalás előtt kiszedjük belőle a hagymát, paprikát, paradicsomot (amennyi maradt azokból.:-). 
TIPP: gazdagíthatjuk búzahússal vagy marhahús ízesítésű Goody-foody-val, na, akkor igazi palócleves lesz 🙂

Ezeket olvastad már?

Spenótos tészta napraforgótejföllel

Tegnap kaptunk egy nagy zacskó friss spenótlevelet. Nem szerettem volna most ismét mártást készíteni, így gyorsan kifőztem egy tésztát és...

Vegán, cukormentes energiaszelet

Nagyon finom csemege, ha éppen édesre vágyunk és nem szeretnénk „csaló napot” tartani 😉 Hozzávalók: 20 dkg datolya 10 dkg...