A fotót én készítettem ezért ilyen…:(…de majd legközelebb…:) |
Az egyik kedvenc édességem (anyai nagymamám receptje alapján:), és mégis három éve nem sütöttem. Egyszerűen nem jutott eszembe. Ma ez készült, a tegnapi gazdag leves utánra, ill. szombat reggelire is (vendégünknek:).
Hozzávalók – a tésztához:
50 dkg liszt – benne finomliszt, rétesliszt, teljes kiőrlésű liszt,
kevés korpa,
kevés búzasikér
10 dkg cukor,
2 tojás sárgája (kihagyható, de most van itthon házi tojás)
fél dl olaj,
kb. 2-3 dl kukoricatej,
3 dkg élesztő,
3 marék dió
Hozzávalók – a vanília öntethez:
2 cs. vaníliapuding,
1,5 liter kukoricatej,
méz.
Elkészítés:
Az élesztőt mézes kukoricatejben felfuttatjuk, közben a liszteket összekeverjük az olajjal, tojással. Hozzáadjuk az élesztőt és kb. 15 percig dagasztjuk (én robotgépbe tettem). Majd lefedjük, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Közben a szokásos módon, kicsit hígabb pudingot készítünk.
Majd megdaráljuk a diót, és becukrozzuk, illetve előkészítünk egy kis tálba olajat.
Amikor a tészta duplájára kelt, beolajozott evőkanállal szaggatunk belőle, minden egyes „szaggatott részt” beleforgatjuk a cukros dióba, és a kiolajozott, lisztezett és dióval megszórt tepsiben egymás mellé helyezzük. Amikor készen van egy sor, akkor diót szórunk rá, majd ismét jön a szaggatás, amíg el nem fogy a tészta. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30 perc alatt megsütjük 🙂
Ez az adag egy nagy tortaformához elég.