Mi tegnap este hazaérve ezt „ebédeltük”, maradék zöldségfasírttal és grillezett répás barnarizzsel.
Hozzávalók:
1 közepes zöld cukkini
1 kisebb sárga cukkini
10 dkg metélőhagymás tofu
2 ek. 100% extra szűz olívaolaj
szezámmag-ízlés szerint
Bad Ischler fűszersó v. Natura „vegeta” – ízlés szerint
citromlé-ízlés szerint
—
1/2 csésze 100% extra szűz olívaolaj
kb. 2-3 ek. citromlé
1/2 ek. xilit (nyírfacukor)
½ ek só
3-4 gerezd fokhagyma
3/4 csésze forró víz
1,5 csésze főtt köles
2 tk. mustár
Elkészítés:
A cukkiniket megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, és tepsiben vagy grillsütőben 2. ek. olajon elkészítjük. A tofut a végén adjuk hozzá. Ekkor locsoljuk meg egy kevés citromlével, szórjuk meg szezámmaggal.
Eközben elkészítjük a kölesmajonézt: a főtt kölest beletesszük egy nagyobb, magas falú tálba, majd hozzáadjuk a víz és az olaj felét, ill.a fokhagymát, a citromlevet, a nyírfacukrot, sót, mustárt, és elkezdjük botmixerezni. A többi vizet és olajat fokozatosan adagoljuk hozzá. Ekkora adagból finom franciasalátát is készíthetünk, ill. tartárnak is használhatjuk.