Hozzávalók – a karfiolhoz:
1 kg megmosott karfiol
375 gr Dr. Oetker vega tejföl (vagy natúr joghurt, kefír)
só, pirospaprika, fokhagymapor, szerecsendió, őrölt gyömbér – ízlés szerint
Elkészítés:
A karfiol leveleit leszedjük, és alaposan megmossuk. A szósz hozzávalóit alaposan összekeverjük.
Kivágjuk a karfiol torzsáját, majd a töltelék kb 1/3-át, amennyit bele tudunk tölteni, belekanalazzuk. Ezt követően egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rózsáival felfelé, és körbekenjük a tetejét is. Várunk 3 percet és a maradék szószt egy újabb rétegben rákenjük. Kicsit pihentetjük, majd 180 fokos , légkeveréses sütő közepes rácsára téve kb. 90 perc alatt kisütjük.
Hozzávalók a céklás burgonyapüréhez:
60 dkg burgonya
20 dkg cékla
só, bors, metélőhagyma – ízlés szerint
növényi ráma – ízlés szerint
növényi tej v tejszín – ízlés szerint
Elkészítés:
A céklát, burgonyát megmossuk, felkockázzuk. Sós vízbe tesszük, először a céklát, és amikor az félpuhára főtt, hozzáadjuk a feldarabolt krumplit is. Puhára főzzük. Leszűrjük, én ilyenkor szoktam adni hozzá egy kis rizs-vagy zabtejet, növényi rámát és krumplinyomóval összetörjük. A fotó miatt egy része kicsit lágyabb lett, jobban mutat rajta a karfiol 😉
A céklás burgonyapüré recept-ötlet az autós oktatómtól származik, aki feleségével együtt a vegetáriánus konyha híve. Bár már én is főztem így, vagy pl. sütőtökkel, édesburgonyával a burgonyapürét, de a céklára nemrég ő emlékeztetett. Köszönjük! 😀
A tetejét megszórhatjuk pisztáciával, mandulával.