magdireceptek

Simit, azaz török perec

Eliftől lestem a receptet. Először a receptes könyvbe készítettem, és ott úgy megízlett, hogy hazajőve ismét megsütöttem. Megint nagyon jól sikerült, így arra gyanakszom, hogy a recept tökéletes 🙂 

Hozzávalók:

1 kg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű, fele finomliszt),
só,
2,5 dkg élesztő,
kis méz,
4 dl víz,
1/2 dl olaj,
sok-sok szezámmag

Elkészítés:

Mézes vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a liszteket, sót, hozzáadjuk az élesztőt. Amíg kel (nálam kb.1-1,5 óra), addig megfőzzük az ebédet, ill. megpirítjuk a szezámmagot. 
Ezután jön a formázás: kinyújtom a tésztát, csíkokat formálok, megszórom szezámmal, majd megcsavarom őket (két végüknél), és utána összeillesztem a két végét, még kevés csavarás közepette 🙂 (Nem tudom, mennyire érthető:). Az igazán profik még megkenik pekmezzel (én szőlő híján most csak mézes vízzel kentem), és ezt követően is megforgattam a szezámmagban. Majd kisütöttem. Gyorsan elfogyott 🙂 

Ezeket olvastad már?

Vegán ribizlis-vaníliás szelet

vega_pokemontrainer4000

Ezt a sütit még múlt héten készítettem, miután kaptunk egy óriási tál ribizlit Gábortól, aki közelünkben lakik, és a kertjében...

Sárgaborsólisztes „tócsni”

vega_pokemontrainer4000

Hihetetlenül gyorsan elkészül és nagy kedvenc lesz. A sárgaborsólisztet szintén a Naturpiac jóvoltából használhattuk. Fanni tízóraira általában 2-3 darabot eltüntet...

Csipkebogyó tea

vega_pokemontrainer4000

Itt van ismét a hűvös idő. Remek alkalom a teázásra 🙂 Mi egyébként is sokat teázunk, kedvencünk a menta, bodza,...