Hozzávalók:
1/2 kg brokkoli
1 kis póréhagyma
2 dl rizstejszín
1 nagyobb krumpli
2 ek. olaj
só
—
2 db közepes krumpli
4-5 kanál durumliszt
2 kanál lenmagpehely, kb. 1/2 dl vízbe áztatva
só
Elkészítés:
A leves végtelenül egyszerűen készül: a feldarabolt póréhagymát, a megmosott, és rózsáira szedett brokkolit, a meghámozott krumplit vízbe tesszük és megfőzzük. Majd hozzáöntjük a rizstejszínt, szükség szerinti vízzel felhígítjuk és botmixerrel krémes állagúra zúzzuk. Ekkor tesszük bele az olajat, sózzuk és lezárjuk.
A krumpligombócot előző este kifőztem (vasárnap este volt egy kis időm a kiflisütés és dolgozatjavítás közben): a krumplikat héjastul megfőztem, majd kihűlés után krumplinyomóval összenyomtam. Sóztam, és belekevertem a lisztet, a beáztatott lenmagpelyhet, és homogén állapotúra dolgoztam. Forrásban lévő vízbe tettem, és kb. 4-5 percig főztem. A lenmagpehely miatt nem esik szét, de mégsem lesz kemény, nagyon finom! Múlt héten gulyáslevesbe készítettem „levesbetétként”. 🙂