magdireceptek

Mesés vegán termékek a Pagony ízeitől

Tízórai -dilemma

Szeptember óta különösen sok kérdést kapok annak kapcsán, hogy milyen krém vagy kence kerüljön egy gyermek (vagy felnőtt) napi szendvicsébe a kenyerek közé. Magam is két gyermekünk számára csomagolom a tízórait. És az utolsó órát követően után mindkettejüket friss, főtt ebéddel várom, melyet már a kocsiban elfogyasztanak. A délután egy része a munkáim mellett így az övék is: házit írunk, játszunk, társasozunk, beszélgetünk (jó időben a kertünk hatalmas teraszán; a természetben), közösen alkotunk.

Nehéz, hogy változatos, finom és egészséges dolgok kerüljenek a tízórais dobozokba. Sokszor a kenyérből készített szendvicsen kívül tortillába csomagolom a kencét és zöldségeket; vagy lepényeket készítek, rásütve a krémeket a friss házi tésztára; vagy megtöltök élesztős tésztát és úgy sütöm ki (pl. pizzás háromszög); illetve minden délelőttre kapnak gyümölcsöt és egy kevés egészséges édességet, ill. egy kulacsnyi vizet, kakaós zabtejet vagy smoothie-t is.

Nagyobb bolthálózatokban és bioboltokban is lehet ugyan 1-2 vegán pástétomot, mártogatóst vagy kencét kapni, de ezek többnyire nem nyerték el a tetszésünket – összetételük vagy ízük (vagy inkább az íz hiányuk) miatt.  

Élet a Pagonyban és azon túl

Ezért töltött el nagy örömmel, amikor idén nyáron Veszprém közelében nyaralva egy közeli termelői piacon ráakadtunk Lendér Dávid csodálatosan elrendezett standján megtalálható, elképesztő gazdag választékkal rendelkező termékekre, melyek a Pagony ízei név alatt készülnek. Már akkor tudtam, hogy erről írni szeretnék Nektek.

Az eredetileg dísznövény-kertész Dávid 5 éve költözött párjával Budapestről a Balaton-felvidéken található Pálkövére, és ott párja egy igazi mesebeli kertet (23 magaságyással, 20 gyümölcsfával, rengeteg fűszerrel) alakított ki: számos zöldséget, gyümölcsöt kezdett termelni és utána Dávid ezeket a finomságokat másokkal történő megosztás céljából feldolgozta. Így született meg a Pagony ízei termékcsalád. Az ezekbe tartozó mártogatósok, chutney-k,  kencék, pástétomok, pestó-k, mártások, fűszerkrémek, mustárkrémek, tésztaszószok nem csupán saját, hanem helyi termelők 50 fajta vegyszermentes zöldségeiből, gyümölcseiből készülnek.

Pálköveganárium

Hamar kiderült az is, hogy párja emellett Pálköveganárium márkanév alatt gabonából készült különböző ízesítésű, bükkfán füstölt  gabona – és grill vagdaltakat készít (pl. gabona vagdalt, gabona pogácsa, és grill vagdalt), melyek remek alternatívát nyújtanak a húsmentesen étkezők számára: nemcsak kenyér közé tehetők, hanem rakott ételeket, tartalmas leveseket, egytálételeket is dúsíthatunk velük.  Jelenleg az országban ilyen minőségben Laki Imre készít gabona termékeket.

Ahogy írtam, mindkettejük kínálata igen széles, mindenki talál kedvére valót magának: a Pagony ízeinek több mint 50 féle terméke van, a Pálköveganáriumnak pedig 14, ami már önmagában is csodálatra méltó.

Dávid elképesztően jó érzékkel, merészen kombinálja a krémek alapanyagait, pl. aszalt szilvás lilakáposzta-krémet, kapros-kókuszos karalábé-krémet, sós citromkrémet, mentás sóskakrémet, áfonyás mustárkrémet, popcorn-kukoricakrémet, zsályás paszternák-krémet is vásárolhatunk nála.  De nagyszerű egytálételeket (pl. vadas mártás vagy melanzone-t) és leveseket (pl. gazpacho vagy zöldségleves) is készít. 

Én azt szeretem, szeretem, ha egy étel  attól még, hogy egészséges, finom, ízletes és tartalmas is marad. A Pagony ízei ilyenek: üvegbe zárt csodák. Nagyon örülök, hogy Dávid és párja remek érzékkel felismerték ezeket a piaci rést és szívét-lelkét beleadva ilyen mesés, vegánságokat támogató dolgokat készítenek.

Mindegyik termék közel áll hozzám, de a karfiolkrém, a vadas szósz, a melanzone nagyon-nagy kedvenceim lettek.

Mindenképp tegyetek egy próbát ti is,  ha arra jártok, de ha nem, akkor FB oldalán (messengeren vagy a megadott telefonszámot hívva) vagy hamarosan webshopjukon is meg tudjátok rendelni. 

Ezeket olvastad már?

Mandulás-szilvás-meggyes „pitetorta”

Finom és egészséges csemege, nővérkém névnapjára készítettem tegnap. Kb. 15 perc alatt előkészíthető. 🙂 Hozzávalók: 50 dkg finomliszt 1 ek....

Karfiolpástétom

Ma töltött paprikát készítettem. Mivel ennek a receptje már olvasható a blogon, így ezt nem írom le újra. De maradt...