A gyerekek szerettek volna sütni valamit, és amúgy is kell reggelit vinni az iskolába (ebéd előtt már hazajön Fannus, nem napközis), általában teszek be sósat, édeset is, a gyümölcsöt pedig indulás előtt itthon eszi meg Fanni. Így buktát és kakaós tekercset készítettünk.
Hozzávalók:
1/2 kg liszt (keverjük teljes őrlésű liszttel, én most kb 30-70 százalékban raktam bele)
1 dl napraforgó olaj
2,5 dkg élesztő
kb 10 dkg barnacukor
2 dl víz
—
szilvalekvár
olaj, kakaópor, vaníliás cukor, magozott meggyszemek
vaníliás szójatej
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a cukorral, olajjal, eközben felfuttatjuk -egy ek. cukrot téve a vízbe – az élesztőt, és tésztát dagasztunk. Kb 1 órát kelesztjük. Majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. A buktához téglalapokat vágunk, melyekre szilvalekvárt teszünk és buktává csavarjuk :-D, a kakaós tekercshez pedig kb 5 cm széles, hosszanti csíkokat vágunk, melyeket megkenünk olajjal és megszórunk előzőleg vaníliás cukorral kikevert holland kakaóporral. Ráhelyezünk tetszés szerinti meggyszemet. majd feltekerjük a tekercseket, és keresztben félbevágjuk. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük és meglocsoljuk kb 2 dl vaníliás szójatejjel. 180 fokon 20-25 percig sütjük.