magdireceptek

Vegán fánk epres „mascarpone” krémmel

Fannusunk iskolájában múlt héten volt farsang és a kérésére fánkot sütöttünk – ő futtatta fel az élesztőt, dagasztotta, kelesztette, formázta és díszítette. A műveletek nagy részében Gergő is részt vett, nagyon élvezzük a (napi szintű) közös sütés-főzést.  Amikor itthonra készítek fánkot (ritkán), akkor fánksütő formában sütöm ki a sütőben. De most „igazit” szerettünk volna az osztálytársaknak.
A tetején csoki volt, és kisebb élelmiszeripari díszek, de Gergő kedvéért készült 2 db mascarpone-s eperkrémes is. 😀 Amiről ö lenyalogatta a krémet, úgy tűnik élete első fánk-tésztája nem hozta lázba 😀
Hozzávalók:
50 dkg liszt (lehet tönkölyliszt is), átszitálva
1 cs szárított élesztő
5 dkg margarin
3 dl növényi tej
3 ek. barna cukor
csipetnyi só
olaj
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros növényi tejben felfuttatjuk, majd egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott margarint, sót, élesztőt és összedolgozzuk. Ezt követően langyos helyen 1 órát pihentetjük.  Ezután lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd egy pohár segítségével köröket szaggatunk és mi úgy szeretjük, ha a közepét is kilyukasztjuk . Így is letakarva pihentetjük fél órát, majd forró olajban kisütjük, amikor beletesszük, a lábost lefedjük és csak forgatásnál, ill azt követően vesszük le a fedőt. Vigyázzunk, gyorsan sül. Ezután olvasztott csokiba mártjuk, megszórjuk dióval vagy vegán mascarpone-t összekeverünk vaníliás cukorral és turmixolt friss eperrel. Ezzel kenjük meg. A tálaláshoz feltétlen használjunk unikornist vagy rózsaszín kisautót. 😀

Ezeket olvastad már?

Csőben sült gombás tészta

vega_pokemontrainer4000

Ez is a múlt héten készült. Hozzávalók: 1 kg gomba1 paradicsom1 paprika2 fej vöröshagyma2-3 gerezd fokhagyma1-2 ek. lisztolajsó, pirospaprikaköménymag— 1/2 kg...

Céklakrémleves

vega_pokemontrainer4000

Itt a tavasz! Bár a mai időjárás még nem ezt mutatja, így gyorsan készítettem is egy kis forró levest. Eddig...