Újrahasznosítás ma folytatódott a konyhánkban.:) Kora reggel (tudva, hogy valamit szeretnék készíteni a Gábor féle ebéd után) körbenézve láttam, hogy van még pár szem nagyon fonnyadt almánk, amiből már nem tudom kipréselni a levet sem (pedig milyen jó az otthon préselt gyümölcslé!), volt egy megkezdett élesztő, liszt, dió, és egy kis Hulala növényi tejszín is (még nagyon régről). Így egy új süteményt készítettem (a sógorom egyik kedvencét, a „női szeszélyt” alapul véve:), nem tudom, mi legyen a neve 🙂 Utánaolvastam, és nem én fedeztem fel a spanyolviaszt, valahol pávaszem, valahol macskaszem, vagy diós v. habos roló néven jelölik. Én ez utóbbinál maradnék. 🙂
A tésztához:
200 g liszt – fele durumliszt,
1 dl olaj,
7 g élesztő,
kb. 2dl langyos víz,
kis méz,
kis cukor.
1 dl olaj,
7 g élesztő,
kb. 2dl langyos víz,
kis méz,
kis cukor.
A töltelékhez:
5-6 db párolt alma
3 marék darált dió,
kis cukor,
Hulala tejszín felverve (kb. 2 dl).
5-6 db párolt alma
3 marék darált dió,
kis cukor,
Hulala tejszín felverve (kb. 2 dl).
A tésztához az élesztőt (mézes vízben) felfuttatjuk. Majd a többi alapanyagot is összeöntjük és tésztát gyúrunk. A vizet úgy adagoljuk, hogy ne túl lágy, se nem túl kemény, de rugalmas tésztát kapjunk.
A tésztát három egyforma cipóra osztjuk, a cipókat kinyújtjuk. A kinyújtott tésztalapokat megkenjük a közben meghámozott és párolt, levétől kinyomkodott almával, majd a szélüket kissé feltekerjük és az így elkészített rudakat tepsibe rakjuk (ez a legnehezebb művelet:).
A töltelékhez felverjük a Hulala tejszínt, és összekeverjük a darált dióval és cukorral. Az így elkészített tölteléket a rudak közepére simítjuk.Az egyik rudat a maradék fekete ribizli lekvárral kentem meg.
Finom, mutatós. 🙂 Ma 6-7 ember járt nálunk, és aki kóstolta, annak ízlett 🙂