magdireceptek

Diós roló: nagyon gyors, olcsó, egyszerű…és finom :)



Újrahasznosítás ma folytatódott a konyhánkban.:) Kora reggel (tudva, hogy valamit szeretnék készíteni a Gábor féle ebéd után) körbenézve láttam, hogy van még pár szem nagyon  fonnyadt almánk, amiből már nem tudom kipréselni a levet sem (pedig milyen jó az otthon préselt gyümölcslé!), volt egy megkezdett élesztő, liszt, dió, és egy kis Hulala növényi tejszín is (még nagyon régről). Így egy új süteményt készítettem (a sógorom egyik kedvencét, a „női szeszélyt” alapul véve:), nem tudom, mi legyen a neve 🙂 Utánaolvastam, és nem én fedeztem fel a spanyolviaszt, valahol pávaszem, valahol macskaszem, vagy diós v. habos roló néven jelölik. Én ez utóbbinál maradnék. 🙂


Tehát hozzávalók:

A tésztához:
200 g liszt – fele durumliszt,
1 dl olaj,
7 g élesztő,
kb. 2dl  langyos víz,
kis méz,
kis cukor. 
A  töltelékhez:

5-6 db párolt alma

3 marék darált dió,
kis cukor,
Hulala tejszín felverve (kb. 2 dl).
A tésztához az élesztőt (mézes vízben) felfuttatjuk. Majd a többi alapanyagot is összeöntjük és tésztát gyúrunk.  A vizet úgy adagoljuk, hogy ne túl lágy, se nem túl kemény, de rugalmas tésztát kapjunk.
A tésztát három egyforma  cipóra osztjuk, a cipókat  kinyújtjuk. A kinyújtott tésztalapokat megkenjük a közben meghámozott és párolt, levétől kinyomkodott almával, majd a szélüket kissé feltekerjük és az így elkészített rudakat tepsibe rakjuk (ez a legnehezebb művelet:). 
A töltelékhez felverjük a Hulala tejszínt, és összekeverjük a darált dióval és cukorral. Az így elkészített tölteléket a rudak közepére simítjuk.Az egyik rudat a maradék fekete ribizli lekvárral kentem meg. 
Finom, mutatós. 🙂 Ma 6-7 ember járt nálunk, és aki kóstolta, annak ízlett 🙂

Ezeket olvastad már?

Cukkinitallér

Nagyon szeretjük a cukkinit. És most, hogy kaptunk, zöldbabfőzelék mellé ezt készítettem. Nem volt kedvem panírozni, így egy „fasírt-korongot” dobtam...

LÉT-REFORM bejglik

Tudom, tudom, a bejgli téli édesség, de ez jól behűtve, esetleg egy kis vegán vaníliafagyival nyáron is nagyon finom és...

Sólet

Hm, nagyon régen ettünk ilyet, talán 4-5 éve nem is főztem sóletet, mindig elfelejtettem, de most vasárnap barátnőmnél jártunk, és...